Dodaję do humusu jeden nieoczywisty składnik. Smakuje o niebo lepiej niż klasyczny
Klasyczny humus powstaje na bazie ciecierzycy, tahini, oliwy i przypraw. Nie oznacza to jednak, że istnieje tylko jeden sposób na zrobienie tej pysznej przekąski. Wręcz przeciwnie – jest ich tyle, ilu zwolenników tej aromatycznej pasty. Każdy z nich ma swoją własną receptę na jej przyrządzenie. Ja również. Urozmaicam smak smarowidła, korzystając z różnych sezonowych warzyw. W maju i czerwcu zwykle sięgam po botwinkę, czyli młode buraczki z łodygami i liśćmi.
Jak zrobić humus z botwinką?
Przyrządzenie humusu nie jest skomplikowane ani pracochłonne. Wystarczy połączyć kilka produktów i zmiksować wszystko na jednolitą masę. To, jaką konsystencję będzie mieć smarowidło zależy wyłącznie od waszych preferencji. Jeśli lubicie, gdy poszczególne składniki w paście są wyczuwalne nie musicie jej miksować całkiem na gładko.
Przepis: Humus z botwinką
To świetna przekąska. Doskonale pasuje nie tylko do kanapek, ale też różnego rodzaju warzyw.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Bliskowschodnia
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 6
Składniki
- 450 g odsączonej z zalewy ciecierzycy z puszki
- 2 młode buraczki wraz z łodygami i liśćmi
- 3 łyżki pasty sezamowej (tahini)
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek białego sezamu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki zalewy z ciecierzycy
- cytryna
- 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie botwinkiBotwinkę umyjcie i odetnijcie jej liście. Buraczki wraz z łodygami ugotujcie w osolonej wodzie (ok. 10 minut). Gdy warzywa oraz liście ostygną, obierzcie je ze skórki i pokrójcie na kawałki. Na patelni rozgrzejcie oliwę (wystarczy łyżka). Dodajcie czosnek przeciśnięty przez praskę i smażcie całość ok. 10-20 sekund. Następnie dodajcie pokrojone liście botwiny i smażcie całość przez kilka minut, aż liście zmiękną i zmniejszą swoją objętość.
- Szykowanie pozostałych składnikówZiarna sezamu uprażcie na suchej patelni. Ciecierzycę odsączcie z zalewy. Nie wylewajcie płynu. Przyda się podczas przygotowywania humusu. Wyciśnijcie sok z cytryny.
- Łączenie składnikówPrzełóżcie ciecierzycę, pokrojone buraczki, pastę sezamową oraz podsmażone liście botwiny z czosnkiem do wysokiego naczynia. Dodajcie oliwę i sok z cytryny. Miksujcie do momentu uzyskania jednolitej pasty, stopniowo dodając zalewę z ciecierzycy.
- Podawanie pastyDoprawcie pastę przyprawami i wymieszajcie wszystkie składniki. Możecie posypać wierzch ziarnami sezamu, polać oliwą lub udekorować botwinką, kolendrą lub natką pietruszki (opcjonalnie).
Wskazówka: Do humusu możecie dodać też sok z buraka. Dzięki temu zyska intensywniejszy kolor.
Rada: Humus możecie zrobić na bazie gotowanej ciecierzycy, ale wtedy przygotowanie przekąski zajmie więcej czasu.
Jak gotować ciecierzycę?
Zanim przystąpicie do gotowania ciecierzycy (inaczej cieciorki) namoczcie ją w zimnej, przegotowanej wodzie. Pamiętajcie jednak, by nie robić tego zbyt długo. W przeciwnym razie – zacznie fermentować. Sprzyja temu też wysoka temperatura (powyżej 19 stopni Celsjusza) w pomieszczeniu. Cieciorka powinna wchłonąć wodę i napęcznieć, wtedy będzie gotowa do dalszej obróbki.
Cieciorkę odsączcie z wody, w której się moczyła, a płyn wylejcie. Następnie przepłuczcie ją na sitku i przełóżcie do garnka. Następnie zalejcie warzywo świeżą wodą i gotujcie powoli pod przykryciem do miękkości. Ciecierzyca powinna być miękka po około 60-90 minutach. Pamiętajcie, by zebrać pianę, która najprawdopodobniej pojawi się na początku gotowania cieciorki.
Z czym podawać humus z botwinki?
Humus z botwinki świetnie sprawdza się nie tylko jako smarowidło do pieczywa lub podpłomyków. Jest również doskonałym dipem do warzyw. Świetnie smakuje w połączeniu ze świeżymi i grillowanymi jarzynami pokrojonymi w słupki, na przykład marchewką, zielonym ogórkiem, selerem naciowym, ziemniaka, batatami lub papryką (żółtą, czerwoną etc.). Gotową pastę możecie polać oliwą z oliwek („zwykłą” lub smakową), posypać ziarnami sezamu lub prażoną ciecierzycą.